Acesta este un articol în continuarea seriei Atașamentelor. Pentru o imagine cât mai completă a acestora, recomand să citiți articolele: Atașamentele sau sfârșitul suferinței, Lista atașamentelor și a nivelurilor de atașament, 2 metode de lucru pentru a te elibera de atașamente și Atașamentul de omul iubit.
Un alt atașament deosebit de comun este atașamentul de căsătorie. Cred că se poate spune liniștit că acesta este motivul principal pentru rata mare a divorțurilor din zilele noastre.
Atașamentul de căsătorie poate veni în continuarea atașamentului de omul iubit, dar nu este neapărat legat de el, ci există independent.
Poți avea absolut orice îți dorești în viața aceasta atât timp cât în interior nu depinzi de lucrul respectiv.
În esență, atașamentul de căsătorie apare atunci când ne punem toate speranțele de fericire și de viitor fericit în statutul marital. Câți dintre noi nu cunoaștem oameni care s-au căsătorit numai ca să nu fie necăsătoriți, ca să-și rezolve problemele de cuplu -culmea-, ca să își împlinească fantezia vieții fericite de cuplu, chiar dacă ne era clar și nouă și poate chiar și lor că nu se căsătoreau din iubire? Iar după căsătorie iluzia s-a spulberat destul de repede și a venit corectarea. Corectare a existenței acestui atașament este și a nu ne găsi un partener potrivit sau a găsi numai parteneri nepotriviți pentru căsătorie.
Și câți nu ne-am imaginat cum odată căsătoriți ne vom simți împliniți și fericiți și vom simți cum căutarea a luat sfârșit, că de atunci vom trăi fericiți până la adânci bătrâneți, dacă vă e cunoscută expresia?
Iată cum descrie acest atașament S.N. Lazarev: „În conştientul fiecărei femei, căsătoria reprezintă o plăcere continuă, îndeplinirea tuturor dorinţelor, simbolul fericirii. Iar în subconştient căsătoria reprezintă de fapt simbolul umilinţei destinului, subordonarea către soţ. Femeia trebuie să se sacrifice atât pentru copii, cât şi pentru soţ (acelaşi lucru este valabil şi pentru soţul ei). Nu există legături, relaţii fără niciun fel de sacrificii. Relaţia există dacă fiecare sacrifică ceva pentru persoana opusă. Pentru legăturile dintre oameni este nevoie de multă energie. Dacă cineva nu s-a deprins să sacrifice şi să se îngrijească de cei din jur, aceste legături se vor distruge.
Iubirea nu are antipod, pentru că ea este armonioasă în mod absolut. Iubirea creează contradicţii. Ea ne dăruieşte o fericire enormă, dar şi o enormă durere în acelaşi timp. Iubirea ne dăruieşte multe lucruri, dar ne şi privează de multe altele. În contact cu iubirea, unii se însănătoşesc şi devin fericiţi, alţii întâlnesc nenorociri ce le curmă viaţa. Şi atunci când oamenii încearcă să-şi închipuie iubirea doar sub forma unei jumătăţi, şi anume doar fericire, stabilitate, îndeplinirea dorinţelor, atunci iubirea se transformă în ataşament, şi peste umărul ei îşi fac apariţia ura şi dispreţul.”
Acest atașament se poate manifesta și în timpul căsătoriei, nu este specific numai celor care își doresc acest statut. Atunci când scopul vieții noastre nu este iubirea, ci este suprascris de alte variabile, cum ar fi căsătoria, apare atașamentul. Iar corectarea acestuia în timpul căsătoriei se face în primul rând prin probleme și suferințe în căsnicie. Asta dacă nu punem mâna și renunțăm noi la acest atașament de bună voie și nesilit de nimeni, chit că nu e întotdeauna un proces ușor de realizat. Dar este cu siguranță mai ușor decât să ne fie corectat.
Sigur că putem da vina pe evoluție, pe Disney, pe mama, bunica și alte neamuri, pentru această dorință de a ne realiza fericirea prin căsătorie, dar mai important este să învățăm să ne eliberăm de acest atașament. Atașamentele se pot vindeca prin renunțare voită, conștientă la ele, odată ce le recunoaștem. Și apoi putem să ne eliberăm de ele prin conștientizare și rugăciune.
Important este să ne observăm mereu conștient și să facem eforturile necesare să ne schimbăm. Ajutor avem oricând. Important este să îl cerem.
Și, eliberându-ne de atașamentul de căsătorie, putem să schimbăm această experiență, să nu mai fie în principal de curățare karmică, ci să poată deveni unealtă de accedere spre iubire.
Notă: Teoria referitoare la atașamente este a lui S.N. Lazarev, descrisă în ciclul de cărți „Diagnosticarea karmei”. Eu am rezonat bine cu aceste informații și am încercat să le înțeleg și să le aplic în situațiile din viața mea. De aceea, în articolele de pe acest blog, am descris ce și cum am înțeles eu din modul cum prezintă el atașamentele și iubirea divină. Pentru cine dorește informațiile de la sursă, recomand citirea cărților lui Lazarev și aplicarea informațiilor găsite în ele.