Cel mai bun mod să treci prin viață este să fii tu, să treci tu prin viața ta, nu încercând să fii altcineva. Fii autentic în toate aspectele vieții tale.
1. Fii mereu și în orice situație tu însuți, nu încerca să fii altceva sau altcineva, indiferent de motiv. Dacă copiezi și îți asumi noua identitate apar problemele. Și nu este vorba de drepturi de autor, ci de a fi tu însuți. Dacă vrei să fii altcineva, altceva, nu ești tu însuți, nu ești congruent cu tine însuți, nu ești fidel ție însuți. Trebuie să depui mult prea multă energie să fii altceva decât ești.
Mai mult, am observat că există o reacție a universului meu exterior, a alter egoului reprezentat de cei cu care vin în contact, care își arată dezaprobarea față de minciuna mea față de mine, de momentul de neautenticitate. Apar diferite reacții și situații neplăcute care să-mi arate că greșesc față de mine.
De exemplu, dacă cineva îmi cere să fac ceva ce eu nu vreau să fac și eu refuz, dar când sunt întrebată, dau alte motive decât cele reale, persoana va simți ceva și va tot insista sau va tot cere explicații pe care mi le va demonta, chiar ușor ținând cont că nu sunt motive reale, chiar dacă mie mi se pare că sunt mai bune decât motivul real. Dar dacă dau motivul real, celălalt înțelege și renunță, mai repede în orice caz. Chiar dacă motivul real este că nu am chef. La un anumit nivel celălalt probabil apreciază onestitatea și poate chiar consideră un semn de respect față de el faptul că dau adevăratul motiv, decât dacă mă ascund după un motiv mult mai bun, dar nereal.
A fi tu însuţi într-o lume care caută în mod constant să te facă altcineva, este cea mai mare realizare. Ralph Waldo Emerson
2. În alegerile de viață pe care le faci, de la lucruri mărunte până la decizii majore, de la răscruce de destin. Dacă iei o decizie în concordanță cu tine, nu vei regreta chiar dacă se dovedește că a fost o decizie care ți-a adus suferințe. Eu regret doar deciziile pe care le-am luat din diverse motive, dar care nu erau pe sufletul meu. Din fericire, în ceea ce privește deciziile schimbătoare de destin, am avut suficientă inspirație și curaj, sau inconștiență, să fac ce îmi doream, chiar dacă nu vedeam utilitatea sau finalitatea lor. Nici acum nu știu la ce mi-a trebuit facultate de litere, și master, și doctorat în lingvistică, că e un fel de pierdere de timp dacă te uiți din perspectivă practică. Dar dacă ar fi să o iau de la început, tot asta aș face.
Am fost întotdeauna tribunul ideii: fă ceea ce simți, ce îți dorești, ce îți place. Și mă bucur că așa am ales.
3. Fii cinstit cu tine însuți despre ceea ce ești, despre ce calități și defecte ai, despre ce părți pozitive și negative ai, despre punctele tale forte și punctele slabe. Doar așa te poți cunoaște cu adevărat și te poți dezvolta personal și spiritual cu adevărat. Altfel, doar te minți frumos.
4. Fii cinstit cu tine în ceea ce privește relațiile. Nu sta în relații distructive, nu mai ține de relații care s-au terminat, de prieteni care nu-ți mai sunt prieteni. Tu știi cel mai bine când o relație nu îți mai este benefică și cel mai bun lucru pentru tine este să mergi mai departe. Ascultă-te.
5. Fii cinstit cu tine în ceea ce privește scopurile tale, ceea ce vrei să faci, ceea ce vrei să devii.
Astfel, unde vei ajunge va fi un loc tot după sufletul tău, și atunci nu îți va părea rău. Dacă vrei să realizezi ceva pentru că așa crezi că o să ai mai mult succes, sau pentru că așa vor alții sau din alte motive, o să depui eforturi, o să investești timp, energie și alte resurse și poți avea neplăcuta surpriză să nu îți placă deloc unde ai ajuns.
Concluzie. Depune orice efort necesar să te cunoști pe tine însuți. Caută până în adâncurile sufletului tău să știi ce îți place și ce nu îți place, să afli cine ești și cum ești cu adevărat, în cele mai mici și mai multe detalii.
Atunci când te cunoști pe tine însuți vei înțelege mai bine și de ce ești unde ești și cum ai ajuns aici și vei putea să îți definești mai bine scopurile în viață și modul în care să le împlinești.