fbpx

Cum sa iti faci un obicei. Puterea vointei

Vine un moment în viața fiecăruia în care îți dai seama că vrei să faci anumite schimbări, că vrei să ai anumite realizări, că vrei să faci ceva anume și nu reușești nicicum să le pui în practică.

Și, inevitabil, ajungi la concluzii de genul: nu am timp, nu am energie, nu am voință, nu am banii, cunoștințele sau alte resurse necesare. Sau de-a dreptul: eu nu pot. Totuși te macină mereu nevoia sau dorința de a face schimbarea respectivă. Indiferent dacă este vorba despre o schimbare în dietă, fie ca să mănânci mai sănătos, fie că vrei să mai pierzi niște kilograme, sau dacă este vorba despre a scrie o carte, sau un blog, sau că vrei să te pregătești pentru un semimaraton, că vrei să meditezi mai mult, să te rogi mai mult, să citești mai mult, să stai mai mult timp cu familia, să bei mai multă apă, să înveți ceva nou sau altele, sau altele. Fiecare are câte o dorință de genul acesta care îl sâcâie de mult timp fără a vedea lumina zilei în care este pusă în practică.

Din când în când reușești să te motivezi suficient cât să te pui pe treabă, plin de energie, iar după câteva zile să renunți din diverse motive. Și peste un timp te apuci iar cu heirupul și iar renunți. Și asta nu face decât să-ți întărească convingerea că nu poți să faci schimbarea respectivă.

 

E greu să reușești să îți faci un obicei nou, chiar dacă ești perfect conștient de faptul că este un obicei bun, constructiv și care îți va îmbunătăți viața. E greu pentru că necesită multă energie și voință.

Un obicei se întipărește în corpul nostru eteric, care este unul dintre corpurile cu cea mai mare inerție și dificil de modificat. Iar modificările aici se fac folosind o forță specifică acestui corp și anume voința. Dar odată făcute aceste modificări, ele se vor realiza ulterior pe pilot automat, lăsându-ne la dispoziție energia necesară pentru sarcini și activități de importanță mai mare pentru noi. De aceea e util să îți creezi obiceiuri din lucruri mici, dar care vor lucra pe termen lung în favoarea ta.

De exemplu spălatul pe dinți. Se face automat, nu stai în fiecare dimineață să te gândești dacă vrei să te speli pe dinți, dacă este bine sau nu etc. Te duci și te speli pe dinți fără să te gândești prea mult. Iar toată energia din procesul decizional este liberă pentru altele. Poate părea puțin lucru, dar multe sarcini mici pe care le faci sau le-ai putea face zilnic automat îți eliberează o cantitate tot mai mare de energie pe care să o folosești pentru lucrurile importante.

 

Ca să revin, crearea obiceiurilor este calea cea mai sigură către schimbări pozitive de durată. Tocmai pentru că puterea obiceiului este atât de importantă există o literatură foarte extinsă despre cum să îți faci un obicei, despre trucuri pe care să le folosești în scopul acesta.

Un astfel de truc este regula minimului efort, despre care am scris într-un alt articol.

O altă unealtă în acest scop este puterea voinței. Iar pentru a putea beneficia de această putere, este util să înțelegi câte ceva despre cum funcționează aceasta. Am găsit în cartea Ce fac oamenii de succes inainte de micul dejun niște informații foarte interesante despre voință, rezultate tot din cercetări și observații făcute de psihologi:

 • Voința este ca un mușchi, obosește dacă este este folosit prea mult. Avem practic o singură sursă de energie pe care o folosim de-a lungul unei zile pentru diversele acte de autocontrol. Aceasta cuprinde atât a rezista în fața unor tentații gastronomice, de exemplu, cât și gândirea, controlul emoțiilor, al acțiunilor din impuls, dar și realizarea sarcinilor de lucru;
 • De asemenea, voința este folosită în procesul de luare a deciziilor. Deci, atunci când faci o alegere, folosești din resursele zilnice de energie ale voinței;
 • Astfel, spre sfârșitul zilei rezerva de energie și voință este tot mai epuizată și ești tot mai expus riscului de a lua decizii greșite sau de a nu avea energie pentru a face lucruri pe care de fapt le dorești, dar necesită mai multă energie decât mai ai;
 • Însă dimineața ne trezim cu o nouă rezervă de energie și voință, suntem mai optimiști și ne este mult mai ușor să facem lucruri care necesită motivare intrinsecă;
 • Acesta ar fi argumentul principal pentru a-ți prioritiza activitățile și a le face dis-de-dimineață pe cele care sunt cele mai importante pentru tine;
 • Acum este și momentul optim pentru a-ți crea noile obiceiuri pe care ți le dorești;
 • Tot ca un mușchi, voința se întărește în timp dacă este exersată. A transforma anumite sarcini în rutine și obiceiuri consumă la început o cantitate mare de energie și voință, dar pe termen lung le conservă. Odată ce sarcinile devin obiceiuri și rutine, încep să opereze ca procese automate și nu mai consumă rezervele de voință.

 

Concluzia?

Vrei să îți faci un obicei nou? Fă-l dimineața! Ai mai multe șanse să reușești!

 

 

2 Comments, RSS

  • buna mioara
   eu as incepe cu cautarea cauzelor pentru aceste obiceiuri. la mine personal, mancatul seara obisnuia sa umple un gol. sau pe fond de stres.
   dar in general, pentru a scapa de obiceiuri rele as merge cu cateva tehnici care ajuta. pentru ca, in final, numai cu vointa o sa scapi de ele.
   – fa pasi mici in schimbarea unui obicei, nu te apuca de schimbari majore pentru ca asta necesita cantitati mult mai mari de energie si vointa. propune-ti sa te culci cu 10 minute mai repede, saptamana viitoare cu alte 10 minute, si tot asa.
   – creeaza-ti obiceiuri noi in locul mancatului de seara, care sa suplineasca obiceiul nedorit.
   – pentru somn, creeaza-ti rutine placute care sa pregateasca organismul si psihicul cu ideea ca trebuie sa se culce. ca la copii mici, baie, muzica relaxanta, putina lectura placuta etc., ce stii ca te relaxeaza pe tine.
   – ideea ar fi, mai ales seara cand esti obosita si nu mai ai energie sa lupti cu obiceiurile rele, sa iti faci rutine pozitive, placute, pe care sa le astepti si care, pana la urma, sa inlocuiasca obiceiurile rele.

   Cam astea sunt gandurile care-mi vin acum legate de subiect. Si uite inca 3 linkuri cu informatii foarte utile in sensul intrebarii tale:
   http://oanamuntean.ro/regula-minimului-efort-sau-cum-sa-iti-faci-un-obicei/
   http://zenhabits.net/36lessons/
   http://www.cracked.com/article_20028_5-ways-your-brain-tricks-you-into-sticking-with-bad-habits.html#ixzz2iAAyKqNL

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*