fbpx

Exercitiu pentru controlul sentimentelor

După exercițiile întâi și al doilea, urmează:

În a treia lună noul exerciţiu va consta în concentrarea pe formarea unui calm, care să te ridice deasupra oscilaţiilor generate de plăcere şi durere, bucurie şi suferinţă; stările de “fericit până-n cer” şi “supărat de moarte” trebuie să fie înlocuite conştient cu o stare sufletească echilibrată.

Eşti atent ca nici o bucurie să nu te ducă la exaltare, nici o durere să nu te doboare la pământ, nici o experienţă să nu te târască spre furie sau necaz nemăsurat, nici o aşteptare să nu te umple de nelinişte sau teamă, nici o situaţie să nu te zăpăcească ş.a.m.d.

Să nu vă temeţi că un astfel de exerciţiu îl poate face pe om searbăd şi sărac în sentimente; veţi remarca mai curând că în locul a ceea ce se pierde printr-un exerciţiu ca acesta, apar însuşiri limpezite ale sufletului; îndeosebi, într-o bună zi, veţi putea simţi, prin atenţia subtilă, o linişte interioară în corp; ca şi în celelalte cazuri anterioare, vărsaţi-o în trup lăsând-o să iradieze din inimă spre mâini, picioare şi la urmă spre cap.

În acest caz, fireşte, aşa ceva nu poate fi întreprins după fiecare exerciţiu separat, căci în fond nu cu un exerciţiu izolat avem de a face, ci cu o atenţie continuă asupra vieţii interioare a sufletului.

Zilnic, măcar o dată, această linişte lăuntrică trebuie chemată înaintea sufletului, după care să se treacă la exerciţiul iradierii spre inimă.

Cu exerciţiile primelor două luni trebuie procedat aşa cum s-a procedat în luna a doua cu exerciţiul primei luni.

 

Rudolf Steiner – Îndrumări pentru o educaţie esoterică (http://www.spiritualrs.net/Conferinte/GA042/GA42_index.html)

 

Pentru a-ți comanda cărți de Rudolf Steiner, intră aici.

 

One Comment, RSS

  1. Exercitiu pentru controlul sentimentelor | Bun De Citit

    […] a treia lună noul exerciţiu va consta în concentrarea pe formarea unui calm, care să te ridice oanamuntean.ro cateva secunde 0 […]

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*