Rezoluțiile de Anul Nou
În fiecare an îmi place să urmez tradiția de a-mi stabili niște rezoluții de Anul Nou. Mereu am ceva ce îmi doresc să îndeplinesc și care ar fi cel mai bun moment de a începe schimbarea decât cu Anul Nou?
Odată cu trecerea anilor am tot schimbat modul în care îmi stabileam obiectivele, mărimea și importanța acestora și, mai nou, numărul obiectivelor. Mi-am dat seama că dacă pun mai mult de 2-3 obiective, șansele să mă ocup de ele scad dramatic. Astfel încât mi-am propus să aleg doar 2-3 obiective, dar care să fie importante pentru mine.
Deși de cele mai multe ori ajung la sfârșitul anului și văd că nu m-am ținut de rezoluțiile de an nou sau că am realizat numai unele dintre ele, am continuat în fiecare an să mi le stabilesc.
Obiective în funcție de valorile personale
Pe de o parte îmi place ideea de a-mi stabili obiective de Anul Nou. În timp pot vedea dacă apar anumite tipare care îmi identifică ce este important pentru mine. Așa, de exemplu, unul dintre obiective era „să scriu”. Și a fost un moment decisiv să văd că trecusem acest obiectiv și cu un an înainte și nu scrisesem nimic între timp. Atunci m-am hotărât să încep acest blog, urmând să văd ce sunt inspirată să scriu.
Pe de altă parte, am observat că de cele mai multe ori aceste rezoluții rămân la stadiul de dorințe și de cele mai multe ori nu se materializează.
Și unul dintre motivele principale pentru această stare de fapt am ajuns să recunosc că este distanța dintre obiective și valorile personale. Mult timp am ignorat acest concept, nu i-am dat importanță, sincer nu am crezut că se pot stabili astfel de valori personale și care să aibă o influență reală asupra persoanei mele și a deciziilor pe care le am. Apoi am mai dat de ele pe unele siteuri de dezvoltare personală și am zis: hai, ca amuzament, să văd ce valori am eu. Și m-am blocat în diferitele liste cu valori personale cu care nu mă identificam decât, poate, forțat.
Dar într-o zi, într-un moment de inspirație, am zis: Care sunt cele mai importante lucruri pentru mine? Și, după indicațiile de pe situl de pe care citeam, m-am forțat să scriu vreo 10. Am reușit să scriu 8. Cred că sunt suficient de relevante. Din 8 valori personale generale, sigur trebuia să nimeresc câteva cu care chiar să mă identific. Apoi exercițiul propunea să le ierarhizezi după importanța pentru tine într-un mod simplu, comparându-le între ele. Iei prima valoare de pe listă și o compari cu a doua. Răspunde la întrebarea: dacă ar trebui să renunți la una dintre ele, la care ai renunța. Cu cea cu care ai rămas compar-o cu a treia valoare. Și tot așa. După ce ai stabilit valoarea nr. 1 pentru tine, tai-o de pe lista inițială și începe să compari următoarea valoare cu toate celelalte. Până le ierarhizezi pe toate. (Exercițiul detaliat aici. Și o listă de astfel de valori pentru referință aici.)
Deși inițial mă gândisem că eu am valori personale nobile și minunate cum ar fi dezvoltarea personală și spirituală și ajutarea celorlalți, am ajuns să văd că primele trei valori personale în ordinea importanței pentru mine sunt: pace sufletească (interioară), familie și libertate. A doua nu a fost o surpriză, mă așteptam să fie în top 3, dar celelalte, deși știam că sunt importante pentru mine, nu m-am așteptat să fie atât de importante. Cu toate acestea, dacă mă uit în urmă în viața mea, multe lucruri încep să aibă sens. Îmi este evident astfel că deciziile majore de viață, și nu numai, au fost luate în concordanță perfectă cu aceste trei valori.
O altă surpriză a fost să îmi dau seama că aceste valori au fost o constantă pentru mine în viața mea de adult și nu s-au schimbat odată cu schimbările mele de viziune, filosofie, locație, prieteni etc. De la caz la caz aceste valori se pot modifica. Probabil că nu se schimbă chiar ușor și probabil că se întâmplă odată cu schimbări majore din viața omului. Dar mai cred și că ajută să ți le cunoști și să conștientizezi influența pe care o au asupra ta. Cred și că această conștientizare ajută dacă vrei să îți schimbi valorile personale.
Cunoașterea valorilor personale este parte importantă din procesul de autocunoaștere care este, la rândul lui, foarte important în a ajunge să ai o înțelegere mai profundă asupra ta, a vieții tale, a sensului tău, dar și să poți ajunge la o mai mare libertate și putere de a-ți lua parte din destin în mâinile tale.
Destin și liber arbitru în Nopțile Sfinte
Acestea fiind spuse, m-am pus să mă gândesc și să meditez în perioada Nopților Sfinte pentru a-mi stabili cele mai bune obiective pentru 2014. Doar că lucrurile nu sunt întotdeauna cum le raționalizezi că ar trebui să fie.
Iar în perioada Anului Nou am avut o stare de dizarmonie psihică și fizică care m-au pus pe gânduri și m-au ajutat să-mi dau seama că problema era în încercarea mea de a-mi face acele planuri și obiceiuri pentru noul an. Sau cum e vorba aceea: „Dacă vrei să îl faci pe Dumnezeu să zâmbească, vorbește-i de planurile tale”. 🙂
Atunci am stat iar strâmb și am judecat drept și mi-am dat seama că nu trebuie să planific eu nimic, ci să am încredere în puterea aceea mai mare decât mine care știe mult mai bine ce am nevoie și încotro trebuie să se îndrepte viața mea și astfel să îmi stabilească traseul.
Mai este un dezavantaj al planificării, recte impunerii voii tale, acela că tu poți avea o viziune limitată și să vrei un lucru, dar Dumnezeu să vrea să îți ofere mult mai multe daruri, experiențe și prilejuri de creștere personală. Și dacă tu te încăpățânezi să o iei în altă direcție, cel mai probabil te vei lupta și vei consuma multă energie inutil.
Concluzia la care ajung din nou și din nou, ori de câte ori mă las prinsă în vraja planurilor este să fac ce am de făcut AICI și ACUM, acolo unde sunt, acolo unde mă aflu. Oriunde te-ai afla, ai ceva de făcut.
Important este să înveți să asculți cu inima deschisă, să te lași inspirat. Și să faci ce ai de făcut acum. Iar după ce termini acel ceva, vei avea altceva de făcut. Este un drum de o mie de mile care înaintează pas cu pas. În întuneric. Pe care trebuie să pășești cu încredere și să îți asculți inima pentru a fi ghidat și să ajungi să trăiești o viață cu sens.
În fine
Anul acesta îmi doresc să scriu mai mult. Sau măcar să continui să scriu. Aici pe blog și nu numai.
Și să mă îngrijesc în continuare de valorile personale. Care sunt în continuare aceleași.
Tu ce îți dorești pentru anul acesta?